Bröstoperationer

Antalet utförda bröstoperationer ökar för varje år och är idag den vanligaste estetiska operationen som utförs. Risken för komplikationer blir allt mindre i takt med att såväl implantat som operationsmetoder utvecklas.

 

 

 

Bröstförminskning (Bröstreduktion)

Om Bröstförminskning 

Operationstid:        Ca 1-5 -2.5  h i narkos

Tid på kliniken:        4-6 h, i vissa fall en övernattning, alltid i eget rum

Åter till arbetet:       2-4 veckor

Ingår:  Operation med bröstförminskning, narkos, måltider, 1 behå, återbesök efter 1 v och efter 6 mån

Pris:  Från 55 000 kr, delbetalning möjlig

 

Före operationen

Mammografi

Innan du som patient genomgår en bröstförminskande operation ska en mammografiundersökning genomföras om du är äldre än 40 år eller om det finns känd ärftlighet för bröstcancer. Denna undersökning måste ha genomförts senast 6 mån före planerad operation. Remiss och tidsbokning för mammografi ombesörjs inte av oss.

Rökstopp minst 6 veckor före och 6 veckor efter planerad operation är ett absolut krav! Orsaken till detta krav är att rökstopp kraftigt minskar komplikationer och skapar bästa möjliga förutsättningar för ett gott resultat.

Läkemedel och hälsa

Behandling med blodförtunnande och vissa smärtstillande läkemedel måste avslutas inför operationen på grund av ökad blödningsrisk. Det är därför av största vikt att vi får information om aktuell medicinering i god tid innan operationen.

Om du i väntan på operation drabbas av någon sjukdom som försämrat din hälsa, tex:

 • Kronisk sjukdom (t ex högt blodtryck eller diabetes)
 • Nytillkommen allergi eller läkemedelsöverkänslighet
 • Akut hjärtinfarkt eller stroke (slaganfall)
 • Fått nya, eller förändrat dosering av ev. läkemedel

Om något av ovanstående gäller dig, eller om du mindre än 2 veckor innan operation drabbats av akut luftvägsinfektion (hosta, snuva, feber) är det viktigt att du omgående tar kontakt med vår operationskoordinator på plastikkirurgiska mottagningen. Detta för att vi på bästa sätt ska kunna ta hand om dig och ge dig en ny tid för operation.

 

Efter operationen

 • Ta dina läkemedel enligt ordinationen (smärtstillande ).
 • Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ca en vecka.
 • Duscha 2-3 dagar efter operationen .låt tejpen sitta kvar. 
 • Efteråt daddar du torrt området med ren handduk och låt tejpen lufttorka för du tar på dig din BH
 • Du får promenera redan dagen efter operationen men intensiv fysiskt aktivitet ska undvikas i ca 4 veckor efter operationen.
 • undvik att lyfta tunga saker 
 • Använd tajp på ärret ca 3-6 månader.Om du blir röd och torr i området eller får klåda kan du byta till silikontejp. 

 

Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 – 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra. 

 

Slutresultat 

Du kommer att se en stor skillnad redan vid andra dagen  .Brösten dock kommer att vara svullna och det tar ca några veckor för svullnaden lägga sig .Slutresultat kan ta upp till ett år efter operationen. Ärren börjar att blekna och minskar efter ca 1 år.

Känseln i bröstvårtorna blir ofta nedsatt, speciellt i början, men kommer så småningom tillbaka. Efter ca ett år är känseln i det närmaste normal. En viss nedsatt erogen känsel får man tyvärr alltid räkna med. Brösten kommer att förändras i samband med eventuell graviditet.

Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

 Bröstförstoring  (Bröstaugmentation)

Operationstid

1 timmar

På kliniken

4-6 timmar

Anestesi

Narkos

Tillbaka till vardagen

1-2 veckor

Sport/träning

cirka 3 veckor

Risker

kapselbildning, blödning, ärr, infektion.

Undvik

Sol och solarium i minst 6 månader.

Konsultation

500:-

Pris

45 000 kr eller från 1944 kr/mån (lyft + förstoring, se prislista)

Betalning

kort, swish faktura eller delbetalning genom Medical FinanceImplantaten läggs bakom den egna bröstvävnaden och bröstmuskeln. Därefter försluter vi snittet med stygn och tejp.


Ibland behöver man göra ett bröstlyft samtidigt som bröstförstoringen. Snittet läggs då oftast som ett så kallat ankarärr men kan ibland med mindre häng läggas runt bröstvårtan.

En av de vanligaste operationer som görs varje år i Sverige och det är ca 10 miljoner kvinnor med bröstimplantat idag i hela världen. En bröstförstoring med implantat kommer ge dina bröst ett fylligare utseende och önskad ökning i storlek.

Förhoppningsvis så kommer resultatet av din bröstoperation göra att känner dig mer tillfredsställd och bekväm med din byst vilket i sin tur även påverkar din känsla som helhet.

En bröstförstoring betyder olika för olika personer och kan syfta till olika förändringar som förstoring, rekonstruktion, att återskapa fyllighet, fasthet eller jämna ut storleksskillnader på brösten.

Anledningarna till att kvinnor vill förstora brösten är såklart många och olika. Oftast har det att göra med att du som kvinna inte känner dig nöjd och tillfredsställd med din byst på grund av storlek, form eller fyllighet.

Oavsett vad din anledning är för att göra en bröstförstoring så utgår vi alltid från dina önskemål och förutsättningar för att resultatet ska bli så tillfredsställande, naturligt och tryggt som möjligt.

För operationen

Under ditt konsultation kommer vi att att diskutera  dina förväntningar och önskemål, medicinska tillstånd, läkemedelsallergier och tidigare medicinska behandlingar

Aktuella mediciner, vitaminer, växtbaserade kosttillskott, alkohol, tobak och droganvändning

Familjehistoria med bröstcancer och resultat av mammogram eller tidigare biopsier

Vi går genom din hälsotillstånd  och eventuella tidigare hälsotillstånd eller riskfaktorer

Undersök och mät dina bröst, inklusive detaljerade mätningar av deras storlek och form, hudkvalitet och placering av dina bröstvårtor. Ta foton

Diskutera dina alternativ och rekommendera en behandlingsplan 

Diskutera troliga resultat av bröstförstoring och eventuella risker eller potentiella komplikationer

Konsultationen är dags att ställa dina frågor och funderingar . För att hjälpa till har vi utarbetat en checklista med frågor för att ställa din bröstförstoring som du kan ta med dig till konsultationen .

Det är viktigt att förstå alla aspekter av din bröstförstoring .Det är naturligt att vara nervös för det, oavsett om det är spänning för din förväntade nya look eller lite preoperativ stress. Var inte blyg med att diskutera dessa känslor. 

Bröstförstoring  är ett  personligt beslut  och det är viktigt att du gör det för dig själv och inte för någon annan, även om den personen har erbjudit sig att betala för det. Patient nöjdheten är hög, speciellt när de själva vill ha operationen .

Bröstförstoring med silikonimplantat  är för dig som:

– Störs av känslan att dina bröst är små

– Har realistiska förväntningar 

 • Du är inte gravid eller ammar och fysiskt frisk . 
 • Har asymmetri i brösten  , med olika volym eller storlek 
 • är missnöjd med att börsen har tappat form och volym efter graviditet , viktminskning eller åldrande. 
 • Du känner att du över del av brösten verkar “tom”
 • en eller båda bröst har inte utvecklat normalt eller hänger .

 

 Stegen till bröstförstoring:

 1. konsultation med  där ni kommer överens om storlek och metod och besvara alla dina frågor eller funderingar

 2. Efter konsultationen om allt känns bra får du tid och att tänka  och skulle nya frågor dyker upp är du alltid välkommen att höra av dig igen eller om du behöver en konsultation om du är osäker  för du beställer boka en till för operation . Normalt får du en tid för operation 1–3 månader efter din konsultation

 1. operationsdagen kommer du att träffa kirurgen igen . Då ritar man och markera på brösten och före bilder tas . Dr Gurgia kommer att prata med dig efter operationen för du åker hem med telefonnummer som du kan ringa till vid behov.

  4.Återbesök planeras ca 2 veckor efter operationen för att se att om allt är som det ska vara med läkning av såret. Sista återbesök planeras ca 6 månader efter operationen.

En konsultation är en rådgivning och ett möte där du tillsammans med Dr Gurgia  diskuterar igenom dina önskemål,anledning till varför du vill göra  tankar och funderingar inför operationen. Utifrån dina medicinska förutsättningar och bröstmått kan ni gemensamt komma fram till vad som blir mest naturligt och vackrast för just dig.

Under konsultationen görs en noggrann analys av just din problematik och få heltäckande information kring de behandlingsalternativ som passar dig bäst. Kirurgen ger dig också råd och svar om form, storlek och typ av protes/implantat så du känner dig trygg genom hela processen.

 

Att tänka på inför din konsultation:

Det är viktigt att du vid konsultationen berättar om du har någon sjukdom. Alla operationer innebär risk för komplikationer och det är därför viktigt att veta om du som patient har ökad risk för exempelvis blödning eller proppbildning, eller om du har diabetes, högt blodtryck eller någon hjärtsjukdom eftersom det kan påverka möjligheten att genomföra den planerade operationen.

 

OPERATIONEN:

Du kommer att träffa narkosläkaren för operationen som undersöka dig och gå genom din journal  och dubbelcheckar att allt är ok för du får narkos . kirurgen gör ett snitt utifrån de diskussioner ni har haft innan och fram till operationen Sedan formas en ficka i bröstet där det bröstimplantat du har valt sätts in och undersöker att det fint ut på bägge sidor och resultat är fin och att det är ingen blödning för såret sys ihop med tråd som försvinner av sig själv (resorberbar tråd ) . Hela ingreppet tar max 1 timme . Vi lägger lokalbedövning i området så det är smärtfri några timmar när du vaknar upp. 

Efter operationen vilar du i lugn och ro och blir omhändertagen av en sjuksköterska. området att är bedövat efter När du känner dig redo kan du åka hem. Du får smärtlindring med dig hem.

obs. Det är helt normalt att du känner dig trött och matt efter operationen och de närmaste dagarna efter ingreppet  

Sker operationen med lokalbedövning eller narkos?

Operationen i narkos så du sövd samtidigt får du lokalbedövning i såret  hjälper att du inte känner så lite smärta efter operationen.

 

Kan jag delbetala en bröstförstoring?

Ja. Vi erbjuder räntefri avbetalning i samarbete med vår partner Medical Finance (MF) som är ett kreditföretag som specialiserat sig på vårdfinansiering. MF erbjuder erbjuder enkel och säker finansiering med flexibla låneprodukter från 10 000 kr till 200 000 kr i två låneformer:

Vård Kredit 0 % är Medical finance förmånliga räntefria lån. Du har möjlighet att låna upp till 50 000 kr räntefritt med en återbetalningstid på upp till 2 år. Det passar dig som vill dela upp din betalning räntefritt.

Du kan enkelt ansöka online här och få svar inom 24 timmar – https://www.medicalfinance.nu/ansok-nu/

 

Vad finns det för risker?

För dig som är frisk (vilket vi kollar upp innan vi går vidare) så är riskerna för lokalbedövningen minimala. När det gäller risker med själva ingreppet i sig finns det studier som gjorts i samband med silikonproteser som visar att risken för:

 •     infektion är 1,3 %,
 •     hematom 0,8 %,
 •     svullnad 1,8 %,
 •     fördröjd sårläkning 1 %,
 •     onormal ärrläkning 0,9 %,
 •     att implantat hamnar snett 2,6 %
 •     Kapselkontraktur 5-10%
 •     asymmetri 0,8 %.

 

Utöver dessa finns det även risk för rippling, muskelpåverkan, tenting, symastia och känselnedsättning i bröstvårtan efter operationen som kan ta upp till 6 månader tills den kommer tillbaka 

 

Typ av implantat som erbjuds:

Vi använder oss av implantat från den amerikanska tillverkaren Mentor som har FDA- godkännande och de får således tillverka implantat för USA- marknaden. Mentor är den dominerande bröstproducenten i världen. Vi använder också Motiva- implantat från tillverkaren Establishment Labs.

Båda dessa bröstprotestillverkare använder sig av en låggradig, icke- aggressiv form av texturering (yta på protesen) 

Valet av bröstimplantat är viktigt och du ska alltid kunna känna dig trygg i ditt beslut kring förändringar på din kropp. Därför används implantat av högsta kvalitet som trygga och ge dig resultatet som du önskar .

 

Behöver jag byta min implantat?

Livslängden på bröstimplantat är en ofta återkommande fråga och i sig väldigt aktuell. Idag vet vi att de proteser som läggs in vid en bröstförstoring har en betydligt bättre hållbarhet än de som användes för ett tiotal år sedan.

Det finns inga sätt att exakt förutse hur länge ett implantat håller men de seriösa tillverkarna lämnar i dag olika typer av garantier. Mentor som vi använder ger dig som kund livstidsgaranti på deras implantat. Det innebär att Mentor bekostar ny silikonimplantat om det du har skulle gå sönder under hela din livstid.

Motiva arbetar med att förbättra kvinnors hälsa. Bolaget har lång erfarenhet av den traditionella

implantatbranschen, samtidigt är implantaten från Motiva långtifrån traditionella. Detta då alla produkter är utvecklade med patienter och deras behov i fokus.

Motiva tillverkar bröstimplantat för den moderna kvinnan med fokus på trygghet och slutresultat.

Innovation, säkerhet & skönhet är en möjlig kombination. Genom ständig nyutveckling och innovation så kan Motiva lösa de traditionella problem som tidigare fanns inom branschen och erbjuda ett flertal innovativa produktegenskaper.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=Nu2yNPfyXF0&feature=emb_logo

 

Får jag någon garanti på implantaten?

Mentor erbjuder livstidsgaranti på sina implantat när det gäller hållbarheten. Om skada skulle uppstå på skalet som orsakar implantatruptur, ersätter tillverkaren med ett nytt implantat.

Vilka läkemedel ska jag undvika i samband med operationen?

 • Vitamin E samt Omega3-fettsyror bör undvikas 2 veckor innan operation.
 • Läkemedel med Acetylsalicylsyra som ex. Treo bör undvikas 1 vecka innan operation.
 • NSAID-preparat som Ipren och Voltaren med flera bör undvikas 5 dygn innan operation.

Om du regelbundet medicineras med starkare läkemedel så bör du rådgöra det under konsultationen och skriva ner all läkemedel som du har i din häslodekleration.

 

Kan jag få exakt de brösten jag önskar?

Dina förväntningar behöver vara realistiska och ju bättre förutsättningar du har desto bättre resultatet blir . Alla har små variationer i anatomi och  kan påverka slut resultatet .Under din konsultation så går vi igenom dina önskemål förväntningar och förutsättningar för att nå resultatet du önskar .

vad som är klart är att vi vid en bröstförstoring med implantat kan åstadkomma tydliga och märkbara skillnader som som större och/eller fastare bröst.

Exakt hur brösten kommer se ut efter operationen är svårt att säga men du kommer i samtal med vår kirurg få tydliga indikationer på hur resultatet kommer bli.

 

Var får jag ärret efter min bröstförstoring?

Det finns tre  ställen där vi kan välja att placera ärren på vid en bröstförstoring;

 •     I armhålan
 •     Under bröstet
 •     Runt vårtgården.

 

De vanligaste ställe som används i hela världen under bröstet sedan genom armhålan.

 

Vad kostar en korrigering om det behövs?

Det beror på vad som behöver korrigeras. Rippling eller normal muskelpåverkan är exempel på normala ”komplikationer” som kan uppstå och inget som någon kirurg kan rå för, därför är det mycket ovanligt att korrigering för detta ingår i priset.

 Jag avråder dig att ta förhastade beslut och därför vi dig en tid  efter konsultationen att tänka på operationen för du bestämmer dig att gå vidare med det.Under denna tid kommer vi att besvara alla nya funderingar eller frågor som dyker upp.

 

Kontraindikationer till bröstförstoring:

1 Aktive infektion lokalt i brösten eller i kroppen. 

2- pågående graviditet eller amning .( ca 6 månader efter avslutat amning kan du bli aktuell kandidat för bröstförstoring . 

3- Andra sjukdomar som kan innebär stora risker för operation. 

 1. Bröst cancer 

 

När kan jag börja med ”vardagen” igen?

Eftersom all smärta och reaktioner är individuellt så är det svårt att säga någon exakt tid. Det är realistiskt att räkna med 5-10 dagar för att återhämta sig helt innan du är tillbaka på arbetet igen, beroende på din arbetssituation.

 

Kan jag sola efter en bröstförstoring?

Vi rekommenderar att du undviker att utsätta dina ärr för direkt solljus i 4-6 månader.  detta för att de inte ska missfärgas och ändra färg. I övrigt är det ingen fara att vara i solen. Du bör dock ej vistas i varma/fuktiga förhållanden under en period på 4 veckor efter din operation för att läkningen av ärren ska bli så bra som möjligt.

 

Hur länge behöver jag vara sjukskriven?

Vid stillasittande arbete är många tillbaka på arbetet efter 5-7 dagar. Vanligast bland våra kunder är att vara sjukskriven 1-2 veckor.

 

Vad är kapselbildning?

Kroppen bilder bindvävskapsel som är i princip arrväv runt alla främmande material som läggs in för att isolera materialet från resten av kroppen så  som läggs in i kroppen . Om denna kapsel blir för tjock och fast kallas det för ”kapselbildning”. alla får en form av kappsel bildning runt protesen med tid. Vissa får en kapsel som är hård och ömt och formen på bröst ändras .

Kapselbildning är ett mycket ovanligt tillstånd som drabbar mindre än 5% av de som utför en bröstoperation. Det är ett tillstånd som man inte riktigt vet vad det beror på. Det är inte farligt men kan kännas obehagligt. Kapselbildning kan utvecklas långsamt under flera år.

 

Hur åtgärdar man kapselbildning? 

Vid en korrigerande operation delas kapseln, alternativt tas bort helt eller delvis och då blir bröstet mjukt igen och byter vi även implantat . Det finns en viss ökad risk för att kapselbildningen återkommer trots förnyad operation.

Bröstlyft (Mastopexi)

Många kvinnor upplever att deras bröst förändras och blir slappare med åldern. Genom ett bröstlyft återställer du deras form och du får fasta och högre sittande bröst. Det är vanligt att en bröstlyft kombineras med förstoring genom en implantat.

Med stigande ålder finns det en tendens att brösten sjunker ihop. Hudens elasticitet minskar när man åldras vilket leder till att brösten sjunker samman och förslappas. Brösten kan också påverkas av graviditet och amning och därmed förlora sin tidigare form. Detta är vanliga problem och helt naturligt.

Bröstvårtorna flyttas uppåt tillsammans med underliggande bröstkörtelvävnad. Resultatet blir att brösten sitter högre upp och ser fastare ut. Vi skär bort all överskottshud och formar därefter brösten till en mjukare rundning. Ett bröstlyft syftar till att minska bröstens överhäng genom att bröstvårtorna flyttas uppåt tillsammans med underliggande bröstkörtelvävnad, överskottshuden skärs bort och brösten omformas.

 

Före Operationen

Inför din operation ska du vara fullt frisk. Det är viktigt att inte röka två veckor före och efter ett bröstlyft. Under ingreppet är du sövd och operationen tar upp till 2,5 timmar. Vanligtvis får du stanna på klinikens vårdavdelning i upp till ett dygn.

Du bör vara frisk och utvilad vid operationstillfället.

Om du har bantat inför operationen skall vikten vara stabiliserad före en operation. Det är också viktigt att du avstår från att röka två veckor före och två veckor efter en bröstförminskning eftersom rökning både minskar blodcirkulationen i huden, och därigenom kan ge upphov till fördröjd sårläkning, och dessutom ökar risken för infektion.

Operationen görs i narkos och tar cirka 2 timmar. Du sover vanligtvis över en natt på kliniken. Det är bra om någon kan komma och hämta dig och följa dig hem.

Operationen leder till ärr kring bröstvårtorna, från bröstvårtorna till vecken under brösten och vanligtvis också i vecken. Ärren är från början röda men bleknar under en 6-12 månaders period. 

Efter operationen

Du har nu genomgått ett bröstlyft. Det vanligaste är att du också sovit över en natt på klinken.

Inför hemgång får du hjälp att sätta på en sport-bh. Sport-bh’n ska du bära dygnet runt i 2 veckor och sedan dagtid i ytterligare 3 -4 veckor. Därefter kan du använda vilken BH du önskar under förutsättning att ärren inte ömmar.

När du kommer hem är det viktigt att du inte blir sängliggande. Du skall vara uppe och röra dig men inte anstränga dig fysiskt, alltså inte bli varm eller svettig.

Du får duscha två dagar efter operationen. Ta av behån när du duschar. Låt tejparna torka innan du sätter på behån igen.

Det sitter en tejp på sårkanterna och den ska sitta tills du kommer på återbesök. Efter att stygnen tagits bort ska du byta tejp 1 gång per vecka under 6 månaders tid för att åstadkomma så fina ärr som möjligt. Direkt efter operationen är ärren röda och ibland hårda men de bleknar under första året. Ärrläkningen är individuell.

Vanligtvis görs en sårkontroll efter 1 vecka och sedan tas stygnen bort efter 10-14 dagar.

Smärtan brukar vara måttlig efter ett bröstlyft. Om du samtidigt gjort en bröstförstoring har du sannolikt mer ont än om du bara gjort ett lyft.

Du får recept på smärtstillande tabletter inför hemgång. Det är viktigt att du inte tar några tabletter som innehåller acetylsalicylsyra (Magnecyl, Treo, Bamyl) eller ibuprofen (Ipren, Brufen, Ibumetin) då de kan öka blödningsbenägenheten.

Du får räkna med en konvalescenstid på 1-3 veckor. Förmågan att amma försämras inte men bröstvårtorna kan få minskad känsel. Vanligen kommer känseln tillbaka helt under första året.

 • Du kan börja arbeta igen efter 1-4 veckor efter operationen.
 • Träning kan återupptas efter 5 veckor.
 • Du bör inte sola, gå på solarium eller bada bastu på 5 veckor efter operationen.
 • Man bör avstå från alkohol under första veckan efter operationen.
 • Det är också viktigt att du avstår från att röka 2 veckor efter operationen då rökning kan medföra fördröjd sårläkning och ökad risk för infektion.


Efter 6 månader ska du komma på ett återbesök. Ring efter 4-5 månader och boka ditt besök. Vid besöket kommer det också att tas ett foto.

 

Ärr och komplikationer efter bröstlyft:

Beroende på hur stort bröstlyft som görs blir det ärr kring bröstvårtorna. Oftast blir det även ärr från bröstvårtorna till vecken under brösten och ibland också i vecken. Ärren är från början röda, men bleknar under de efterföljande 6-12 månaderna. Ärrläkningen är individuell, det går därför inte förutsäga hur synliga ärren kommer att bli.

 

Vårtgårdsförminskning  (Bröstareolar reduktion)

Den färgade huden runt bröstvårtan kan varierar i utseende från person till person eller till och med bröst till bröst hos samma person. De kan variera mycket i storlek, form och färg. Och även om det inte är ovanligt att de är väldigt stora, ”puffiga” eller olika storlekar, kan detta ofta skapa osäkerhet för många individer.

Variation i storlek kan vara genetisk , graviditet eller viktminskning /ökning eller åldrande .Vårtgårds förminskning förbättra formen och skapar en mindre storlek på bröstvårtan och mindre utbuktande .

Även när vårtgården görs exakt rund vid operationen kommer den att bli något oval med tiden beroende på tyngdkraften och hudens kvalitet.

 

Om Vårtgårdsplastik

Operationstid:

Ca 60 min i narkos eller lokalbedövning med sedering 

Tid på kliniken: ca 3 timmar 

Åter till arbetet:

Dagen efter

Ingår:

Operation med vårtgårdsplastik, narkos, måltider, återbesök efter 1 v och efter 6 mån

Pris:

Från 30000 kr, delbetalning möjlig

Under konsultationen görs undersökning, mätningar av dina bröstmått och fotodokumentation.   

Foto Dokumentationen är nödvändig som journalhandling och för 3D-simuleringen. Din sekretess är mycket viktigt för oss. Vi följer hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar om sekretess liksom GDPR-lagstiftningen mycket noggrant. Dina bilder ligger säkert lagrade i vårt journalsystem. Bilder som kan ses på webben, i sociala medier eller på föreläsningar har kunden i fråga gett oss sitt skriftliga tillstånd att visa. Offentliga bilder är avidentifierade och utan personliga kännetecken.  

Konsultationen avslutas med att du får en exakt prisuppgift utifrån implantatval och individuella förutsättningar. Om du vill kan du boka en operationstid direkt och vill du delbetala din operation hjälper vi dig med en ansökan. Några dagar efter din konsultation kontaktar vi dig för en uppföljning.

Före operationen  Eftersom du lämnat en hälsodeklaration kan du vara säker på att vi har god kännedom om dina förutsättningar för att sövas och opereras. Vid eventuella frågor  kommer narkosläkaren att kontakta dig före operationsdagen. Om du utelämnar något viktigt i din hälsodeklaration riskerar du din hälsa. Blir du sjuk innan operationen meddela oss snarast. Förkylning är oftast inget hinder för en bröstoperation. Om du känner dig krasslig gör vi en bedömning om du behöver skjuta upp din operation.

Viktiga instruktioner inför operationsdagen Ta inte läkemedel som ökar risken för blödning under de 10 sista dagarna före operationen.  

Till dessa hör: ASA-klassen: t.ex. Trombyl, Albyl, Acetylsalicylsyra

NSAID-klassen: t.ex. Ipren, Voltaren, Diklofenak  

Om du tar andra läkemedel regelbundet som skall undvikas inför operationen meddelar narkosläkaren dig det.    

Avstå från hälsopreparat och naturläkemedel som innehåller Omega-fettsyror eller Vitamin E de sista 10 dagarna före operationen. Dessa preparat gör att du blöder lättare.   

Avstå nikotin i alla former. Cigaretter, snus, nikotintuggummi, nikotinplåster och e-cigaretter får inte användas från fyra veckor före operationen tills fyra veckor efter operationen. Nikotin drar ihop blodkärlen vilket stör sårläkningen. Det ger både fula ärr och en ökad risk för allvarliga komplikationer som infektioner och spruckna sår.    

Duscha hela kroppen noggrant, tvätta dig med tvål och schamponera håret kvällen innan operationen. Bädda med rena sängkläder inför sista natten hemma. Duscha hemma på morgonen på operationsdagen och ta på dig rena kläder.  

Steriltvätt sker alltid i operationssalen men du måste vara ren. God hygien är en avgörande faktor för en bra läkning. Lämna smycken och piercingar hemma. Du får inte använda smink, hudkräm eller parfym på operationsdagens morgon.  

Fasta – du får inte äta någonting från midnatt natten före operationsdagen. Dock får du dricka klara vätskor fram till 4 h före din ankomsttid till kliniken. Klara vätskor är vatten och saft som du kan se igenom, inget trögflytande. Om du inte fastat kan narkosläkaren neka att söva dig och din operation kan då inte genomföras. 

Det är mycket viktigt att följa dessa instruktioner. Om du inte gjort det kan vi behöva skjuta upp din operationstid vilket medför ökade kostnader för dig.

Placering av snitten

Hos oss får du alltid det kortaste snitt som är tekniskt möjligt med hänsyn till dina förutsättningar Vid vårtgårdsplastik görs ofta ett trådsmalt snitt som en cirkel i kanten av den pigmenterade vårtgårdsvävnaden. Om det endast är buktningen som ska minskas men inte storleken finns en metod utan snitt. Denna behandling ger rodnade vårtgårdar i ca tre månader. 

Operationsdagen

Ungefär en vecka innan din operation får du veta vilken tid du skall vara hos oss. Planera inget annat under din operationsdag. Operationen ska vara en positiv livsförändring och ska kännas bra så kom i god tid. 

Hos oss får du alltid ett eget rum. Där byter du om till badrock och tofflor och vilar lite innan operationen. Vi stämmer av operationsplanen och du får smärtlindring och vätska genom dropp eftersom du är fastande sedan kl. 24 natten innan. Narkosläkaren som ska söva dig ställer några frågor och sedan är det dags.    

Operationen tar ca 2 timmar. Du vaknar på ditt rum där du återhämtar dig och får fika. Efter ca 4 timmar kan du åka hem. Du får recept på smärtlindring, sjukskrivningsintyg och tid för återbesök efter en vecka. Slutresultatet är beroende av att du följer instruktioner om läkemedel, aktivitet, träning och användandet av tejp. 

Det är viktigt att du har planerat din hemresa. Eftersom du varit sövd får du inte köra bil. Om du ordnat skjuts får de gärna sitta i vårt väntrum. Anhöriga får inte vara med under operationen. Ordna så att du inte är ensam det första dygnet.

Efter operationen

När du kommit hem efter din operation ska du ta dina läkemedel enligt ordinationen. Det är viktigt att ta smärtlindringen regelbundet och fördela den jämnt över dygnet. Vänta inte tills du har ont. Under operationen får du lokalbedövningsmedel som försvinner ur kroppen efter 6–8 timmar. Om du då inte tagit den smärtlindring du fått ordinerat får du smärtgenombrott som är svårt att lindra. Sårtejpen ska sitta kvar till ditt återbesök efter ungefär en vecka.

Duscha dagen efter din operation. Rikta inte duschen direkt mot operationsområdet och gnugga inte med tvål i såren. Låt istället rikligt med vatten rinna förbi sårområdet. Efteråt baddar du torrt med en ren handduk och låter tejpen lufttorka en timma innan du täcker operationsområdet med kläder. Under den tiden behöver du alltså inte ha behå på dig. Grunden för all sårläkning är att sårområdet hålls rent och torrt.      

Efter operationen kan du leva i stort sett som vanligt. Undvik i möjligaste mån skav och svettning under de två första veckorna och är helt sårfri.

Använd kirurgtejp på ärren dygnet runt de första sex månaderna annars blir ärren gradvis bredare. Ingen kräm eller hudprodukt kan ersätta tejpen i detta avseende. Du som blir röd och torr av kirurgtejp kan byta till silikontejp om du inte har några sår i ärren. Om du har små sår eller skav skall du avstå tejpen några dagar så att huden får återhämta sig. 

Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 – 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.

Slutresultatet  Det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Resultatet kan inte bedömas förrän det gått ett halvår.  

Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 

Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Om Bröstoperation

Operationstid:

Operationstid: 1-3 timmar

Tid på kliniken:

4-6h, alltid i eget rum

Åter till arbetet:

1-2 veckor

Pris:

Från 45 000 kr eller delbetalning via medical finans, kort eller faktura. delbetalning möjlig

Under din konsultation kommer vi att att diskutera:

 • Varför du vill ha en bröstförstoring, dina förväntningar och önskemål, medicinska tillstånd, läkemedelsallergier och tidigare medicinska behandlingar. 
 • Aktuella mediciner, vitaminer, växtbaserade kosttillskott, alkohol, tobak och droganvändning.
 • Familjehistoria med bröstcancer och resultat av mammogram eller tidigare biopsier din allmänna hälsotillstånd utvärderas och eventuella tidigare hälsotillstånd eller riskfaktorer.
 • Undersök och mät dina bröst, inklusive detaljerade mätningar av deras storlek och form, hudkvalitet och placering av dina bröstvårtor.
 • Diskutera dina alternativ och rekommendera en behandlingsplan Diskutera troliga resultat av bröstförstoring och eventuella risker eller potentiella komplikationer Konsultationen är dags att ställa dina frågor och funderingar.
 • För att hjälpa till har vi utarbetat en checklista med frågor för att ställa din bröstförstoring som du kan ta med dig till konsultationen.
 • Det är viktigt att förstå alla aspekter av din bröstförstoring.
 • Det är naturligt att vara nervös för det, oavsett om det är spänning för din förväntade nya look eller lite preoperativ stress. Var inte blyg med att diskutera dessa känslor.
 • Infektion
 • Fettvävsnekros
 • Hematom
 • Nedsatt eller avsaknad av sensorik i vårtgård
 • Hyperestesi
 • Nedsatt eller oförmåga till amning
 • Missprydande ärr
 • Asymmetri
 • Hudöverskott
 • ”Fyrkantig” bröstform


Anestesi:                          Narkos och lokalbedövning.

Risker:                              Kapselbildning, blödning, ärr, infektion.

Undvik:                            Sol och solarium i minst 6 månader.

Bröst förstoring med silikon implantat är för dig som:

 • Störs av känslan att dina bröst är små.
 • Har realistiska förväntningar.
 • Du är inte gravid eller ammar och fysiskt frisk.
 • Har asymmetri i brösten, med olika volym eller storlek.
 • Är missnöjd med att brösten har tappat form och volym efter graviditet, viktminskning eller åldrande.
 • Du känner att överdelen av brösten verkar “tom”.
 • En eller båda brösten har inte utvecklat normalt eller hänger.

 

Bröstförstoring är ett personligt beslut och det är viktigt att du gör det för dig själv och inte för någon annan, även om den personen har erbjudit sig att betala för det.

1. Konsultation med dr Gurgia där du bl.a kommer att diskutera och komma överens om storlek samt metod. Där även dr Gurgia kommer att besvara alla dina frågor och funderingar. Läs mer om konsultation under fliken ”Vad ska jag förvänta mig vid en konsultation för bröstförstoring?”.

2. Efter konsultationen om allt känns bra får du tid att i lugn och ro tänka. och skulle nya frågor dyker upp är du alltid välkommen att höra av dig igen eller om du behöver en konsultation om du är osäker för du beställer boka en till för operation . Normalt får du en tid för operation 1–3 månader efter din konsultation.

3. operations dagen kommer du att träffa kirurgen igen . Då ritar man och markera på brösten ochföre bilder tas . Dr Gurgia kommer att prata med dig efter operationen för du åker hem med telefon nummer som du kan ringa när som helst till du är helt återställd . 

4. Återbesök planeras ca 2 veckor efter operationen för att se att om allt är som det ska vara med läkning av såret. Sista återbesök planeras ca 6 månader efter operationen. 

 

 

Det tar tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena. Tidigast sex månader efter operationen kan du se slutresultatet.   
   
Ärrens mognad går olika fort och pågår i åtminstone 2 år. Efter 1 år har de bleknat för de allra flesta. Ett ärr försvinner aldrig och blir alltid bredare med tiden om man inte tejpar dem i minst 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. 

En slutkontroll efter 6 – 8 månader ingår alltid efter din operation. Vår kirurgi är grundad på vetenskap och din slutkontroll ger oss värdefull kunskap som hjälper både dig och andra.    
     
Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.

Boka tid

För att boka konsultationtid, ring oss på 073-939 20 50
Du kan också hitta en tid och boka in dig själv.